Wie kunnen er mee doen? Iedereen tussen de circa 25 en 50 jaar oud kan mee doen, indien je het afgelopen half jaar heteroseksuele seks hebt gehad met een partner die ook mee wil doen aan de interviews. Je geeft je dan ook samen op voor het onderzoek. Behalve het bezitten van de Nederlandse nationaliteit of een Nederlands verblijfsdocument, zijn er geen verdere voorwaarden voor deelname.

Oftewel: iedereen is welkom, ongeacht je opleidingsniveau, woonplaats of religieuze achtergrond. Het onderzoek richt zich met name op seksuele interacties tussen vrouwen en mannen, maar dat wil niet zeggen dat alleen ‘heteroseksuele mensen’ mee kunnen doen. Voor het onderzoek maakt het niet uit of jullie wel of geen relatie hebben.

Wil je graag mee doen maar ben je ouder dan 50 of jonger dan 25? De leeftijdsgrens is een indicatie, geen strakke grens. Sommige deelnemers zijn jonger of ouder, en dat is geen probleem: je kunt altijd contact opnemen.

Waar word je geïnterviewd?


De plek waar de interviews plaats vinden, bepalen we in overleg. Het kan goed zijn dat dit niet in de omgeving van Amsterdam of de Randstad is: dat is geen probleem, want ik reis graag naar je toe. Het kan zijn dat we afspreken in een openbare ruimte, bijvoorbeeld een bank in het park, maar het kan ook een privé omgeving zijn zoals je eigen woonkamer. Ook op de Universiteit van Amsterdam zijn ruimtes beschikbaar waar het interview kan plaats vinden, mocht je hier de voorkeur aan geven.

Doorgaans ben ik degene die naar jou toe reist, ongeacht de afstand en reistijd vanaf Amsterdam. Voor het onderzoek is het nuttig als deelnemers verspreid over Nederland wonen. Indien je reiskosten maakt, worden die vergoed.

Waarom mee doen?


Er is nauwelijks onderzoek uitgevoerd waarbij partners samen geïnterviewd worden over hun seksuele interacties. Je doet dus mee aan een uniek onderzoek, dat veel nieuwe informatie zal opleveren. Dit is bijzonder waardevol, omdat onderzoek naar seksualiteit meestal wordt gedaan vanuit een gezondheidsvraag, waarbij bijvoorbeeld wordt onderzocht hoeveel mensen een seksueel overdraagbare aandoening hebben (gehad). Dat soort vragen komt in dit onderzoek niet aan bod. De vragen in dit onderzoek richten zich juist op hoe mensen seks ervaren. Jouw bijdrage is daarom ontzettend belangrijk.

De interviews geven je de gelegenheid om openlijk en anoniem over je seksuele ervaringen en meningen te praten, met iemand die niet uit je directe omgeving komt. Vaak ervaren mensen dit als prettig; over seks praten zonder dat je wordt beoordeeld of bekritiseerd, met iemand die je daarna niet meer tegenkomt. De interviews met beide partners zijn geen therapeutische sessies -ik ben geen seksuologe-, maar vertrouwelijke gesprekken die zowel voor jullie zelf als voor mij als onderzoeker interessant zijn.

De bevindingen van dit onderzoek geven meer inzicht in de belevingen, ervaringen en gedragingen van heteroseksuele koppels op het gebied van seksualiteit. Deze kennis ontbreekt op dit moment in Nederland over de doelgroep van dit onderzoek. De resultaten zijn dan ook niet alleen nuttig voor sociologen, maar ook seksuologen, medici en andere deskundigen zijn hierin geïnteresseerd. Zij baseren hun kennis en praktijken op wetenschappelijk onderzoek, waaraan deze studie een bijdrage levert.

Deelname aan het onderzoek gebeurt op vrijwillige basis, en deelnemers krijgen aan het einde van de interviewreeks een tegoedbon naar keuze á 25 euro per persoon.

Wanneer word je geïnterviewd?


Vanaf eind 2014 kun je mee doen aan de interviews tot en met eind 2016. De interviews, twee keer samen en ieder een keer individueel, vinden plaats binnen een tijdsbestek van vier á acht weken. Dus als je eerste interview op 1 februari is, dan is het laatste interview uiterlijk 1 april van hetzelfde jaar. Het tijdstip voor de interviews is flexibel: interviews kunnen overdag gepland worden, ’s avonds, in het weekend of doordeweeks. In totaal zal deelname aan de interviews rond de drie en een half uur innemen.

Heb je het nu te druk voor deelname maar ben je wel geïnteresseerd? Geen probleem: jij geeft aan wanneer je wil starten met de interviews, dus het is mogelijk om je nu alvast aan te melden als je op een later moment wil worden geïnterviewd. Ook als later meerdere maanden later is.

Hoe zien de interviews eruit?


Het eerste interview met jullie beiden gaat in op jullie gezamenlijke sekservaringen. Ik vraag bijvoorbeeld naar een beschrijving van jullie laatste vrijpartij, hoe je merkt dat de ander zin heeft in seks, en wat jullie belangrijk vinden aan seks met elkaar.

Het tweede gezamenlijke interview gaat meer over hoe jullie seks met elkaar lichamelijk ervaren. Waar raak je elkaar aan, hoe voelt dat, en hoe geef je aan wat je fijn of juist onprettig vindt? Dit zijn enkele vragen die voorbij komen.

De interviewserie wordt afgesloten met een individueel gesprek over je seksuele ‘biografie’ en je persoonlijke beleving van seks. Vragen die gesteld worden gaan bijvoorbeeld over je eerste seksuele herinnering, wat je hebt geleerd over seks en hoe je je voelt tijdens seks.

Elk interview duurt ongeveer een uur en de drie interviews vinden op verschillende dagen plaats. Ik heb een aantal vragen van te voren bedacht, maar veruit de meeste vragen stel ik naar aanleiding van jouw antwoorden. Je bent vrij om het interview zelf te sturen en te praten over wat jij belangrijk vindt, om je partner vragen te stellen en ook om dat bij mij te doen.

Ik meld me aan en dan?


Op het moment dat jij en je partner besluiten om mee te doen aan het onderzoek, kun je een mail sturen naar m.bosman@uva.nl of het antwoordformulier invullen. Ik beantwoord het bericht binnen enkele werkdagen, en vervolgens maken we een telefonische afspraak om de gang van zaken door te spreken.

Als jullie akkoord gaan met deelname, spreken we af voor een kort kennismakingsgesprek. Hebben jullie hierbij een goed en vertrouwd gevoel, dan gaan we meteen over tot het eerste interview met jullie samen. Willen jullie na het kennismakingsgesprek nog even nadenken, dan is dat geen probleem en volgt het eerste interview eventueel op een later tijdstip.

Ervaringen van deelnemers

Twee koppels die hebben mee gedaan aan het onderzoek delen hieronder hun ervaring. Tijdens het laatste interview bespreek ik altijd met de partners wat zij er van vonden om te worden geïnterviewd. Zonder uitzondering geven de deelnemers aan dat zij zelf veel geleerd hebben van deelname aan de interviews, en bijvoorbeeld meer zijn te weten gekomen over hun partner.

Anna (getrouwd met Don) geeft hieronder aan hoe zij de interviews heeft ervaren. Het stuk is door haar zelf geschreven:

‘Ik zag op Facebook het onderzoek voorbij komen en vond dit meteen wat voor ons. Omdat we altijd al wel open over seks praten, zowel voor als in ons huwelijk, met elkaar en met goede vrienden, vond ik dit wel leuk om te proberen. Mijn man vond het ook prima, tot hij ontdekte dat het geen enquête was maar een serie interviews. Echter, meteen toen Myra de deur binnenstapte, was het ontspannen, gezellig en goed. Er was altijd een erg open sfeer, al was het in het begin even wennen om erg intieme dingen te delen. Myra vroeg altijd goed door, maar ik voelde me altijd vrij om te antwoorden wat ik wilde.

Wat ik heel boeiend vond, was om met iemand over seksualiteit te praten die al zoveel gehoord heeft en dat ook kan delen. Hierdoor bleken bepaalde eigen ervaringen eigenlijk heel normaal (terwijl ik altijd dacht dat dat echt raar was). Was weer een opluchting 🙂  Ook samen, met ons als stel, kwamen er dingen uit die we toch niet goed van elkaar wisten. Dit heeft onze seksualiteit wel iets veranderd. Niet groots, maar wel voldoende om elkaar ook hierin nog beter te kennen en te kunnen beminnen. Door de interviews in ons eigen huis te doen, was het heel ontspannen. Niemand die meeluisterde en ik had zelf de regie.

Ik denk dat dit onderzoek zelfs te doen is als je moeilijk over seksualiteit praat, of eigenlijk niet eens zo goed weet wat je ervan vindt. Myra neemt alle tijd, vraagt goed door, helpt soms wat op weg, zodat je er zeker wat uit haalt. Aan het eind vonden we het bijna jammer dat de serie interviews was afgelopen! Dus kijken we er zeker met een goed gevoel op terug.’

Ook Gina en John zijn na het laatste interview, het individuele interview, elk gevraagd wat zij er van vonden om mee te doen aan de interviews. Hun antwoorden zijn hieronder samengevoegd, nadat ze zijn nagelezen door henzelf:

Hoe was het om samen geïnterviewd te worden?

Gina: ‘Heel leuk, spannend en het bevordert ook de openheid. Het is ook wel een beetje prikkelend. Het is toch ook wel weer even wennen, omdat we er zo voor gaan zitten met iemand die we niet kennen en oh, wat ga ik zeggen, wat gaat John zeggen. Maar het stemt je ook wel weer tot nadenken. Ik denk wel dat het kan bijdragen aan je seksleven, hoe opener je bent en dat het ook wel een opening kan geven om te praten met elkaar. Maar ook doordat jij bepaalde onderwerpen bevraagt waar je zelf niet aan denkt.’

John: ‘In het begin was het wel even wennen, ik bedoel jij komt binnen en je gaat het over seks hebben. Dat is toch even een knop omzetten, maar ja we hadden ook niks anders verwacht want je doet een seksonderzoek. Dus wat dat betreft zijn we niet geschrokken. Je wordt ook aan het denken gezet over dingen die je beleeft, en over dingen waar je van te voren niet over na hebt gedacht. Dus het is denk ik voor ons twee een extra verdieping van ons seksleven.’

En hoe is het om over seks geïnterviewd te worden?

Gina: ‘Prima, het is wel bijzonder om zo in de aandacht te staan, ook wel leuk. Jij doet het ook heel prettig, met aandacht en ook vanuit interesse en niet omdat je nou heel veel geile praatjes wil horen of zo. Jij stelt vragen omdat je informatie wil, dus wat ik daar heel erg in merk is dat er niet een oordeel op zit of een mening.’

John: ‘Ja leuk, je bent open en toegankelijk en zoals vandaag [na het laatste interview], nu ken ik je een beetje en dus gaat het allemaal een stuk makkelijker. Je wordt ook aan het denken gezet, waarom heb ik bepaalde overtuigingen, waarom vind ik dat eigenlijk? Wat vind ik belangrijk aan seks met Gina en wat vindt zij lekker, hoe ziet zij dat en hoe zie ik dat? Het is goed om daar nog eens over na te denken.’

Waarom zouden jullie mensen aanraden om mee te doen?

Gina: ‘Het is een interessant onderwerp, het is gewoon leuk. Voor mijzelf heeft het er ook wel mee te maken dat ik vroeger die openheid over seks juist gemist heb en nu blij ben met de openheid die ik heb en die ik samen met John heb. Voor andere mensen kan het ook fijn zijn om daar wat meer open over te zijn. Ik kan het mensen wel aanraden om mee te doen, evengoed moeten ze wel bij zichzelf te raden gaan of het bij ze past of niet.’

John: ‘Je ontdekt wel weer nieuwe dingen, en je leert nadenken over dingen waar je van te voren nooit over na hebt gedacht. Je leert jezelf iets meer kennen. En ja je moet er wel wat tijd in stoppen, maar ik vond dat eigenlijk wel meevallen. Je kletst [drie keer] een uur over wezenlijke dingen en dat was het dan ook.’